Tuesday, March 25, 2014

B Complex ??? Untuk siapa ???

Semua orang perlu ----
diantaranya :-
· Terdedah kepada sinaran matahari
· Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
· Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
· Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
· Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
· Mereka yang nak nampak cantik dan muda
· · Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
· · Wanita yang mengambil pil perancang

KELEBIHAN B-COMPLEX


Hari ni studi sikit pasal B-Complex. Mula2 duk pikir apsal la dipanggil B Complex..rupa2 nya mmg complete la dlm vitamin ni semua jenis vitamin B. dari B1 sampai la ke B12. Sumber vitamin B ni ada dalam makanan kita contohnya 

gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi.

mari kita kenal apa faedahnya vitamin B ni utk tubuh badan kita..


Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B1 membantu memecah karbohidrat menjadi gula. Vitamin B1 banyak ditemukan dalam sereal gandum, ragi, biji-bijian dan kacang-kacangan serta daging. Kekurangan vitamin B1 menyebabkan beri-beri, penyakit yang mempengaruhi fungsi jantung, sistem pencernaan, dan sistem saraf. Beri-beri ditemukan pada pesakit yang kekurangan zat, dan juga pada mereka yang ketagih minum minuman beralkohol. .

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 juga dikenal dengan nama riboflavin. Riboflavin membantu tubuh dalam memecah dan menggunakan karbohidrat, lemak dan protein dalam makanan. Vitamin ini juga berfungsi untuk menjaga kulit, lapisan usus, dan sel-sel darah agar tetap sihat. Riboflavin dipercaya dapat meningkatkan energi, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengubati jerawat, kejang otot dan sindrom carpal tunnel. Selain itu, riboflavin juga berpotensi membantu mencegah sakit kepalamigrain, dan katarak.Vitamin B2 boleh didapati dari sumber alam seperti kacang-kacangan, sayuran hijau, daging dan produk susu.

Vitamin B3 (Niasin)

Vitamin B3 juga dikenal dengan niasin. Vitamin ini diperlukan untuk memecah makanan menjadi energi. Kekurangan niasin dapat menyebabkan gangguan yang dikenal sebagai pellagra (sebuah penyakit kekurangan vitamin). Gejala-gejala pellagra biasanya meliputi diare, radang selaput lendir, serta demensia. Salah satu manfaat dari vitamin B3 adalah dapat membantu mengawal kadar kolesterol tinggi. kacang-kacangan adalah sumber yang baik dari vitamin ini selain susu, ikan, dan daging tanpa lemak.

Vitamin B5 (Pantotenik)

Vitamin B5 sangat diperlukan oleh banyak reaksi kimia yang terjadi di sel tubuh manusia setiap hari, termasuk memecah karbohidrat dan lemak menjadi energi. Vitamin B5 juga diperlukan tubuh untuk menghasilkan hormon dan untuk pertumbuhan. Vitamin B5 ini ditemukan di sayuran yang termasuk dalam keluarga kobis seperti brokoli serta aprikot. Selain itu, sereal gandum, kentang, dan susu juga merupakan sumber yang baik dari vitamin ini.

Vitamin B6 (Piridoksin)

Vitamin yang larut dalam air ini termasuk golongan vitamin B kompleks. Vitamin B6 adalah vitamin yang penting karena terlibat dengan lebih dari 100 reaksi enzim dalam tubuh. Vitamin ini dapat membantu tubuh memetabolisme asid amino yang berasal dari makanan dan membentuk sel-sel darah merah baru. Berdasarkan oleh sebuah penelitian klinis, Vitamin B6 berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung dan stroke. Kekurangan vitamin ini dapat menyebabk ananemia, ruam, depresi, dan kebingungan. Sumber makanan vitamin B6 adalah kentang, buah-buahan (kecuali jeruk), burung, ayam, ikan, dan daging.

Vitamin B7 (Biotin)

Vitamin B7 juga dikenal dengan nama Biotin atau vitamin H. Vitamin ini berperan besar terhadap reaksi biokimia dalam tubuh seperti metabolisme karbohidrat, lemak, dan protein, yakni pemecahan senyawa kompleks menjadi molekul-molekul sederhana yang kemudian disertai dengan pelepasan energi. Biotin dapat membantu menurunkan kadar gula darah serta memperkuat kuku dan rambut. Kekurangan vitamin B7 dapat menimbulkan berbagai gangguan fisiologi dan masalah kesehatan lainnya seperti penyakit kulit, anemia, keguguran rambut, dan depresi. Sumber vitamin B7 adalah daging, pisang, dan kuning telur. Selain itu, biotin juga boleh didapatkan dari gandum, ragi, dan kacang-kacangan.

Vitamin B9 (Asid folic)

Vitamin B9 berperan dalam mencegah terjadinya cacat lahir tabung saraf (otak dan tulang belakang) pada bayi dan meningkatkan pertumbuhan yang sehat. Sumber asid folic boleh didapati dari di sayuran berdaun hijau gelap dan asparagus. Selain itu, jeruk, kacang-kacangan, dan biji-bijian juga kaya asid folic.

Vitamin B12 (Kobalamin)

Vitamin B12 merupakan pusat untuk membentuk sel-sel darah merah dan menjaga kesihatan sel saraf dalam tubuh. Kekurangan vitamin B12 dapat menyebabkan anemia. Selain itu, kekurangan vitamin B12 juga merosakkan sistem saraf, menyebabkan depresi dan kebingungan. Gejala kekurangan vitamin B12 boleh berupa kelemahan, kelelahan, sembelit, penurunan berat badan, dan kehilangan nafsu makan. Sumber vitamin B12 hanya ditemui pada produk haiwan seperti susu, ikan, daging, hati lembu, dan kerang. 
Jadi kesemua jenis vitamin ni terangkum atau ada semuanya dalam vitamin B complex shaklee ni..
Saya pilih B-Complex sbb keperluan dan mudah dah..x payah susah2 cari vitamin yg asing2 di pasaran. 
Wallahualam